Historia

Teater Scratch- en friteater med 30 års erfarenhet.

Den 1 september 2017 firade Teater Scratch 30-års jubileum. Vi är nu en fri teatergrupp som verkat i Norrbotten i 30 gedigna år. Trots olika politiska klimat, iskalla somrar och allt för mörka vintrar har vi levererat professionell teater och innovativa föreläsningar.

Historia

Allt startade 1987 med barnpjäsen ”En natt i februari”, av Staffan Göthe. Sedan dess har Teater Scratch, med utgångspunkt från Luleå, turnerat regionalt och nationellt, blivit en liten men väl etablerat prick på Sveriges kulturkarta.
Det var vid miljö-kabarén Popcorn och Paljetter som teatern hittade sin spelstil: Nära publiken, med stort intresse för deras situation. Sedan dess har vi haft en stark tanke kring att ”Skådespelare och publik ska gå in och ut genom samma dörr”, någonting som funkar på ett bokstavligt och allegoriskt plan.

Då en drivit en teatergrupp i 30 år finns det många anekdoter från åren som gått. Bland annat så har vi ett år kört 20.000 mil på turné, vi har snöat fast i Sundsvall och med hjälp av en godhjärtad traktorförare (och en flaska whisky) fraktades vår bil hem via tåg.
Vi har haft en livs levande gris, vid namn Kreon, som bodde i vår lokal och stal showen på scen.
Vi har spelat teater då en i publiken började med att sitta med ryggen mot scen, och under föreställningens gång vänt sig helt om.
Vi har bytt om i köken på bygdegårdar, och mottagits av mannen som arrangerade OS-invigningen i Lillehammer.
Vi har fått ett kommunalråd att gråta över de psykiskt sjukas situation, och fått en pappa att känna sig kunnig då han inför hela publiken kunde tala om vilken sorts mopedförgasare vår skådespelare höll upp.

För att nämna några!

Här är några av affischerna från våra tidigare föreställningar

 


Hitta på sidan