Om oss

Ur: ”Hallå där? Du kan ju testa le lite.”

”Vår teater måste kommunicera med sin publik, och kan inte leva enbart för skådespelarens skull. Teatern måste stå i relation till den verklighet vi lever och vistas i”
– Dan Swärdh, Konstnärlig ledare och grundare av Teater Scratch

Teater Scratch är en teater som genom decennier har genomgått många olika inriktningar. Ämnesteater, improvisationsteater, berättarteater. Produktioner för barn, unga och vuxna.
Men ideologin till varför, och hur, vi gör teater har varit desamma sedan starten 1987-
Vi är en folkets teater. Vår teater lägger vikt på att väcka frågor och debatt. Att se oss omkring i vår samvaro och ställa frågan ”Varför?”, utan att ge några givna svar.
Vår teater har, i vissa sammanhang, kallats för politisk teater. Och om man anser att allt som berör vårt samhälle är politik, så anser även vi också att den är det. Då vi gör en uppsättning ställer vi oss alltid frågan ”Från vilket perspektiv skildras vad för vem”, då blir det för oss oundvikligt att gestalta föreställningar som ställer frågor och väcker tankar kring jämställdhet, klass och normer.

Vad vi vill

Teater Scratch hyllar (den otrendiga?) folkbildningsteatern. Vi anser att teater inte ska vara en vacker, isolerad ö för dem som lärt sig navigera dit. Den ska vistas i verkligheten.

Eftersom vi vill vara en folklig teater, som ska vara nära vår publik, söker vi ofta upp dem och spelar där människorna finns. Ofta i organiserade sammanhang, som på skolan, arbetsplatsen eller föreningen. Här får vi en publik som ofta inte aktivt har valt att komma till oss. Vi kallar det för ”det positiva tvånget”. Ett ”tvång”, som faktiskt är ett verktyg för oss att kunna möta människor i alla åldrar och samhällsskikt. En fantastisk möjlighet. 

Eftersom folkbildning har varit betydelsefullt för oss sedan start är utbildning också en viktig del i vår verksamhet. Vi vill lära ut det vi kan, och jobbar därför mot arbetsplatser och skolor med ämnen som kroppsspråk, team building, härskartekniker m.m.

Vem vi är

Vi är en arbetsplats som tror snabbt och proffesionellt arbete. Vi strävar efter att ha en nära och effektiv kontakt med våra kunder, och lyssna på deras behov.
Med få anställda, som alla individuellt sitter på en bred kompens, kan vi jobba snabbt och skräddarsy produkter till våra kunder.

Var vi är

Vi har Luleå som utgångspunkt, med våra egna lokaler på Sandviksgatan 18, som vi delar tillsammans med Galleri Syster.
Om vi arrangerar någon offentlig spelning själva, sker detta oftast på kulturcentrum Ebeneser, i centrala Luleå.
Vi turnerar dock mer än gärna över hela landet!

Sök jobb hos oss

Teater Scratch söker kontinuerligt personal som skulle kunna bidra till vår verksamhet.
Är du intresserad av att jobba med oss? Då kan denna information intressera dig.

Vi är en fri turnerande teatergrupp. Vår verksamhet bedrivs huvudsakligen i Norrbotten och Västerbotten, och utgår från Luleå där vi delar fina lokaler med det konstnärsdrivna  galleriet ”Galleri Syster”.
Trots att vår verksamhet främst bedrivs i landets norra delar jobbar vi alltid för att få iväg våra produktioner på gästspel, festivalen eller turné söderut.

Vi jobbar oftast i projektform och samlar ihop ett konstnärligt team för varje produktion. Genom åren har vi spelat ungefär lika mycket för barn-och ungdomspublik som för vuxenpublik, dock har de senaste åren fokuserat främst på den unga publiken.
Vi producerar oftast nya föreställningar, som känns aktuella i den samvaro vi befinner oss i. Oavsett vilket ämne, eller handling, vi väljer att gestalta så har vi alltid våra intersektionella ”glasögon” på oss.

Förutom vår pjäsverksamhet består en stor del av vårt jobb s.k ”Utbildningsteater” (ta en titt under fliken för att veta mer) och pedagogisk verksamhet. Så om du är en erfaren improvisatör med en pedagogisk ådra ligger du högt i kurs hos oss.

I övrigt är vi en liten och produktiv teater, som går runt på att du som arbetar här ska vara självständig och ta egna initiativ.

Välkommen med ansökan! Våra kontaktuppgifter hittar du under fliken ”Kontakt”, eller maila direkt till kontakt(a)scratch.bd.se

 

Tillgänglighet i Teater Scratch lokaler

Teater Scratch lokaler på Sandviksgatan har en ramp för att ta sig över dörrkarmar med till exempel rullstol/permobil. Lokalen har också en nyrenoverad s.k ”handikappanpassad” toalett, som även är utrustad med ett skötbord för blöjbyten på små barn.

Våra finansiärer

Sponsor: 

 

Och vår samarbetspartner, vilken all vår verksamhet görs i tillsammans med

Sensus_400(1)

 


Hitta på sidan